CLEJA – IERI, AZI ŞI MÂINE

Luni, 19 august 2013

Se întămpla cu 25 de ani în urmă !!!

Filed under: Uncategorized — zulu @ 9:40 pm

TRAGEDIA rutieră din România ţinută ascunsă de comuniști. CATASTROFA NECUNOSCUTĂ de pe Valea Uzului

27 de oameni, dintre care mulţi copii, au murit, în 1988, pe Valea Uzului, la graniţa dintre Bacău şi Harghita. În urma tragediei, în Fărăoani a apărut scânteia unei revolte, astfel că Securitatea a împânzit comuna şi a interzis anunţarea publică a catastrofei. Cu 8 ani înainte, alţi 48 de navetişti s-au înecat într-o mlaştină din Botoşani. Şi acest caz a fost ţinut sub tăcere.

În seara de 21 august 1988, acum aproape 25 de ani, un camion cu remorcă pleca din comuna Fărăoani, judeţul Bacău, cu 63 de ţărani şi cu bagajele lor, către judeţul Harghita. Mulţi dintre ei aveau între 12 şi 18 ani. Dincolo de munţi urmau să culeagă cartofi pentru câţiva oameni înstăriţi din Harghita. Pentru a evita controalele Miliţiei şi pentru a scurta distanţa, şoferul a ales un traseu mai puţin frecventat, prin munţi. La limita dintre judeţele Bacău şi Harghita s-a produs a doua mare catastrofă rutieră din istoria României, despre care presa nu a relatat până acum.

Remorca i-a tras în prăpastie

Cei 63 de ţărani din Fărăoani erau aşezaţi în camion, pe bănci proaspăt înşurubate în podea. Maşina era de marfă, dar fusese improvizată pentru transportat persoane; de altfel, supravieţuitorii au relatat că încă erau paie pe podeaua camionului, cărate cu o zi înainte. Camionul tracta şi o remorcă foarte grea, în care se aflau bagajele zilierilor. La limita dintre judeţe versanţii se apropie mult unul de celălalt şi formează un defileu. Pe direcţia de mers către Harghita, pe partea dreaptă se află Uzul, un râu rece, de munte. După un pod, din contrasens a venit un autoturism, iar şoferul camionului a fost obligat să tragă mult de volan în dreapta.

Camionul plin cu oameni a trecut foarte aproape de margine fără probleme, dar în urma lui drumul s-a surpat. Remorca nu a mai trecut, ci a căzut în râu şi, fiind foarte grea, a atrenat după ea şi camionul cu oameni. Raportul Miliţiei a consemnat sec: „Astfel, a fost blocată albia râului; mulţi s-au înecat sub lada maşinii răsturnate, alţii au fost striviţi de obloane, rupţi în două”.

Amintiri de coşmar

Unul dintre supravieţuitorii teribilului accident de pe Valea Uzului este acum preot într-o biserică din Italia. Augustin Bărbuţ avea 16 ani în ziua accidentului, era în vacanţă şi mergea să-şi ajute părinţii la muncă, în Harghita. „Pe drum, se glumea, se râdea, totul părea normal până când am ajuns pe Valea Uzului. După ce am trecut de tabăra Valea Uzului, intrând în pădure, din sens opus veneau două maşini Dacia, una galbenă şi una neagră. Cu cea neagră s-a întâlnit chiar pe pod şi camionul în care eram noi a tras prea mult pe dreapta, iar cum a trecut cu roţile din spate, a derapat şi malul s-a surpat.

Maşina s-a răsturnat în apă cu roţile în sus. Remorca a intrat în maşină. Era în jurul orei 19.15. Erau doar ţipetele şi urletele de sub maşină. În timpul răsturnării, o parte dintre noi, cei care eram în partea stângă, au fost aruncaţi afară, alţii au fost prinşi dedesubt. Eu eram în partea dreaptă, pe a doua bancă din faţă. Am rămas sub maşină şi, după ce au deschis oblonul din balamale, m-au scos afară. Eram ud de la motorina care curgea din rezervor. Persoanele din acea Dacie galbenă s-au oprit şi ne-au fost de mare ajutor, chiar dacă nici până azi nu ştiu cine au fost”, ne-a spus preotul Augustin Bărbuţ.

Au murit 27 de oameni

Acesta îşi mai aminteşte că cei răniţi au fost întinşi pe cealaltă parte a drumului şi înveliţi cu pături. “De la tabăra din apropiere au venit în ajutor medici şi câţiva elevi mai mari care ne-au ajutat să mergem la locurile de cazare, lăsând în urmă gemetele acelora care nu puteau fi scoşi. De la tabără, noaptea târziu, cei care eram mai bine am fost duşi la spitalul din Moineşti. Aici toată noaptea, din jumătate în jumătate de oră, persoane civile ne trezeau şi ne puneau să povestim cum a fost”, ne-a mai spus preotul Bărbuţ. Primele 19 cadavre fuseseră deja scoase din apă. În total, au murit 27 de oameni, dintre care cei mai mulţi copii între 13 şi 18 ani. Maşina a fost scoasă din albie, împreună cu ultimele cadavre, după 10 ore, după venirea unei macarale de la Rafinăria Dărmăneşti. Mărturie accidentului stă, imediat după pod, o cruce pe care sunt trecute numele celor 23 de catolici care şi-au găsit sfârşitul aici.

Securitatea a supravegheat înmormântările

Pe 25 august 1988 a avut loc înmormântarea celor 27 de oameni morţi pe Valea Uzului. Pentru că propaganda comunistă nu accepta faptul că oamenii migrează dintr-un loc în altul în căutarea unui loc de muncă şi pentru că spiritele erau încinse, comuna Fărăoani a fost împânzită de securişti. Oricum, nimeni în afara comunităţii nu cunoştea faptul că se produsele un accident de o gravitate foarte mare. „Îmi amintesc înmormântarea de parcă a fost ieri. 23 de sicrie erau în semicerc, în faţa bisericii, iar lângă ele rudele. Pe drum spre biserică văzusem deja fluviul de procesiuni de pe toate uliţele. Au fost multe familii care au pierdut atunci pe cineva. Autorităţile erau panicate, pentru că era spirit de revoltă. Pentru mine a fost foarte greu să le spun oamenilor ceva în acele momente. Mi-a venit ideea să le vorbesc despre suferinţa mai mare a unui nevinovat, Isus. Nimeni nu a scris nimic despre acea mare dramă”, şi-a amintit Episcopul romano-catolic de Iaşi, Petru Gherghel, care a oficiat înmormântarea catolicilor morţi în accident. Cei patru ortodocşi decedaţi în accident au fost înmormântaţi separat.

Autorităţile comuniste au interzis publicarea oricărei ştiri despre accident. Nu s-a aflat nimic, deşi a fost printre cele mai mari tragedii rutiere din acele timpuri. Un singur lucru a scăpat: ziarul judeţean din Bacău a avut o pagină plină cu anunţuri de condoleanţe în urma acelei catastrofe.

Citiţi mai mult: TRAGEDIA rutieră din România ţinută ascunsă de comuniști. CATASTROFA NECUNOSCUTĂ de pe Valea Uzului – EVZ Special > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/tragedie-rutiera-din-romania-tinuta-ascunsa-de-comunisti-catastrofa-necunoscuta-de-pe-val-1052909.html#ixzz2cRhBfEgH
EVZ.ro

Reclame

2 comentarii »

 1. intradevar o mare tragedie dar de ce naiba se foloseste asa des cuvantul catolic?chiar are importanta carui grup religios apartineau,caror popi le plateau dari? sa va ia naiba de separatisti!

  Comentariu de anarchistanonim — Marți, 20 august 2013 @ 3:23 pm

  • Este „important” din mai multe puncte de vedere …în opinia mea 😉 !
   1. relatarea tragicului accident „renaşte” prin viu grai de la un supravieţuitor, care din fericire este preot catolic !;
   2. comunitatea din Faraoani este majoritar catolică ;
   3. credinţa populară practicată de comunităţile ceangăieşti ne face să fim mândri că suntem catolici;

   Comentariu de zulu — Marți, 20 august 2013 @ 4:08 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: