CLEJA – IERI, AZI ŞI MÂINE

Luni, 6 august 2012

Mitul românităţii ceangăilor (Partea I)

Filed under: Uncategorized — zulu @ 9:05 pm

jurnalulunuisacerdot / În anul 1985 apărea în România Socialistă cartea lui Dumitru Mărtinaş: Originea ceangăilor din Moldova, volum în care autorităţile comuniste ale vremii îşi puneau mari speranţe că vor putea convinge Occidentul de şovinisimul unguresc şi de justeţea naţionalismului exacerbat pe care încă se baza conducerea comunistă. Prin cartea lui Mărtinaş se încerca închiderea definitivă a „problemei” ceangăilor, prin cea mai simplă metodă cu putinţă: negarea existenţei lor, ba mai mult mutarea identităţii acestei populaţii în sfera de influenţă a românismului, realizându-se astfel şi politica Partidului Comunist privind minorităţiile naţionale.

Modul de apariţie al cărţii ne este descris de către Ion Coja, cel care s-a îngrijit de apariţia cărţii după decesul lui Dumitru Mărtinaş survenit în anul 1979. Cuvintele sale au fost adăugate în ediţia a doua, editată la Bacău în anul 1997: „Cartea totuşi a apărut. În 1985. A apărut ca să se mai convingă o dată lumea de adevărul proverbului care spune că fiecare pasăre pe glasul ei piere. În primăvara sau vara anului 1985 urma să se ţină un al nuştiu câtelea congres al comuniştilor de la Budapesta. După tipicul comunist, cu câteva luni înainte, adică în toamna lui 1984, conducerea de partid a publicat tezele ce urmau să se discute la congres. În textul acestor teze se făceau referiri şi la maghiarii din România, referinţe nu tocmai «principiiale», ci făţiş iredentiste. Aducându-i-se la cunoştinţă liderului P.C.R., lui Nicolae Ceauşescu, acesta a dat dispoziţie ca până la data congresului comuniştilor maghiari să se scoată în România o carte care să răspundă, într-un fel, tezelor «neo-naziste» de la Budapesta”. Din textul lui Ion Coja vedem în mod clar care au fost directivele reale ce au dus la apariţia acestei cărţi. Acesta era modul de a trata o minoritate în România? Cu siguranţă că nici măcar Partidul şi Ceauşescu nu credeau că lucrarea lui Mărtinaş ar fi una ştiinţifică, dar raţiunile de stat expuse mai sus, dădeau liber la cărţi care să contrazică alte poziţii ideologice şi nicidecum nu prima elementul adevărului şi ştiinţei.

Din expunerea lui Ion Coja se nasc câteva întrebări legitime din partea oricărui cititor:

1.     Cât de ştiinţifică poate fi o lucrare dictată de însuşi Nicolae Ceauşescu?

2.   Dacă evidenţa românităţii ceangăilor era unanim acceptată de istoricii români, de ce a trebuit ca acestă lucrare să fie un răspuns la „referinţele făţiş iredentiste” ale Budapestei?

3.     Care sunt premisele reale ce se află la baza lucrării profesorului Mărtinaş?

Pe lângă aceste întrebări mai pot fi ridicate în mod cert şi altele la fel de pertinente. Cred totuşi că majoritatea dintre noi pot să răspundă cu uşurinţă la cele trei întrebări ridicate mai sus.

Să ne oprim însă la fondul problemei şi anume: sunt sau nu ceangăii români? Vom răspunde la întrebare utilizând concluziile la care a ajuns Dumitru Mărtinaş:

1. „Ceangăii n-au fost asimilaţi lingvistic în Moldova, ei nu au învaţat româneşte aici, fiindcă la 1766 erau bilingvi şi vorbeau româneşte în graiul lor vechi adus din Transilvania”.

Dumitru Mărtinaş foloseşte foarte mult ca pilon de sprijin în concluziile sale scrisorile lui Zöld Péter, în special Notitia de rebus hungarorum qui in Moldavia et ultra degant. Acesta a fost publicată în anul 1780 în germană, iar în anul 1783 în maghiară la Bratislava. Scrisoarea tratează problemele unor comunităţi recent înfiinţate şi nu a celor deja existente, decât în mod periferic şi nesemnificativ. În privinţa localităţilor deja existente acestea fuseseră inventariate în urma vizitei arhiepiscopului Marco Bandini în toate parohiile catolice din Moldova între 19 octombrie 1646 și 20 ianuarie 1647, el a redactat așa-numitul Codex Bandini (Visitatio generalis omnium ecclesiarum catholicarum romani ritus in Provincia Moldaviae), care era destinat să fie trimis la Roma; Zöld cauta în schimb comunităţile preponderent secuieşti, deci a folosi ca document exhausiv scrisoarea aceasta şi pe cea trimisă episcopului de Alba Iulia, Batthyány doar de dragul unor concluzii favorabile indică nu doar superficialitate ci şi un interes în a face din ceangăi o altă naţionalitate. (va urma)

Important: Toate drepturile de copiere, reproducere si distributie sub orice forma sunt rezervate si apartin autorilor blogului “adevarul va va face liberi!” http://jurnalulunuisacerdot.wordpress.com), in conformitate cu legislatia in vigoare in Romania. Pentru distribuirea acestui text este nevoie de acordul scris al unui moderator (trimite un e-mail la: sacerdotusquo@gmail.com). Orice alta situatie neprecizata aici necesita consultarea si acordul prealabil al moderatorilor acestui blog.

Reclame

3 comentarii »

 1. Un video recomandat celor care au un rationament sanatos

  Comentariu de ----------- — Duminică, 14 octombrie 2012 @ 3:50 pm

 2. Foarte intersesant: Ceausescu da comanda in 1984, Martinas executa ordinul dar moare in 1979 si…cartea apare in 1985.
  Ar fi util sa comentati cele scrise in cartea lui Martinas si mai putin modul de aparitie al cartii pentru ca lucrarea a fost scrisa cu mult timp inainte de 1985 si poate nu a fost scrisa la comanda ci din convingere.
  Astept partea a-III-a.
  Multumesc pentru atentie
  Cezar

  Comentariu de Anonim — Sâmbătă, 21 septembrie 2013 @ 10:19 am

 3. Sunt descendent al lui D. Martinas, si ma mandresc cu asta.

  Comentariu de Anton-Luis Martinas — Duminică, 14 februarie 2016 @ 2:46 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: