CLEJA – IERI, AZI ŞI MÂINE

Joi, 19 aprilie 2012

Pe pământ dobrogean, în buricul Dobrogei se vorbeşte limba maghiară

Filed under: Uncategorized — zulu @ 9:15 pm

 Silvia PASCALE  /Aţi crede că este o ciudăţenie, dar în buricul Dobrogei se vorbeşte limba maghiară. Sunt ceangăii din localitatea Oituz, descendenţi ai ungurilor, care deşi nu s-au născut aici, vorbesc despre Dobrogea ca despre “acasă”. Bătrânii păstrează cu sfinţenie tradiţia şi chiar se roagă în limba maghiară. S-au căsătorit şi şi-au făcut un rost aici, dar singura lor temere este ca obiceiurile să nu dispară în volbura noilor vremuri.

Pe pământ dobrogean, la 22 de kilometri de Constanţa, în localitatea Oituz, oamenii vorbesc, cu totul neaşteptat, limba maghiară. Sunt urmaşii ceangăilor din Bacău, care, cu secole în urmă, au trecut munţii ca să păzească frontierele fostului Imperiu Austro-Ungar. “Acasă” înseamnă acum pentru ei Dobrogea. După ce au câştigat luptele de la Oituz, Mărăşti şi Mărăşeşti, Regele Ferdinand a decis să-i trimită aici şi să-şi primească pământul promis. Aici s-au înstalat în perioada interbelică, s-au căsătorit şi şi-au ridicat cămine, iar copiii lor le poartă povestea mai departe. Odată ajunşi pe pământ dobrogean, oamenii nu au mai vrut să se întoarcă în Moldova. Lucru care nu face altceva decât să contrazică traducerea cuvântului „ceangău”, adică hoinar.

Au rămas să îmblâzească sălbăticia şi să transforme uscăciunea în belşug, iar pământul cu buruieni în ogoare. Aşa a ajuns un petic dobrogean să se transforme în căminul ceangăilor. Tanti Verona are 76 de ani. Tatăl ei a fost unul dintre cei care au bătut primii ţăruşi care au delimitat noua localitate. Astăzi se mândreşte că este strămoş al ceangăilor şi că duce mai departe tradiţia. Vecinii spun despre ea că le ştie pe toate. Şi, în plus, are câte o vorbă bună pentru fiecare. În Oituzul dobrogean, majoritatea localnicilor sunt romano-catolici. Tot ceea ce trăiesc, tot ceea ce simt, se raportează la credinţă. Nu lipsesc în nicio duminică de la biserică pentru că asta ar însemna pentru ei un păcat de neiertat. Rugăciunile le-au călăuzit paşii ceangăilor tot timpul. Aşa au prins rădăcini şi tot aşa vor dăinui. Chiar dacă tinerii care au rămas în sat îi numeri pe degetele unei mâini, limba ceangăiască, portul tradiţional, povestioarele bătrânilor vor trăi veşnic.

Faci click pe linkul indicat şi poţi vedea reportajul video ❗

http://www.reporterntv.ro/stire/pe-pamant-dobrogean-in-buricul-dobrogei-se-vorbeste-limba-maghiara#

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: