CLEJA – IERI, AZI ŞI MÂINE

Marți, 27 Septembrie 2011

Prezenta cumanilor ar fi schimbat ceva?

Filed under: Uncategorized — zulu @ 11:17 pm

Emilia Corbu / Cumanii din Ungaria si puterea unui zvon

Ungurii îi numeau pe cumani „kun” sau „kunor”. 40.000 (fara femei si copii) de cumani, condusi de regele Kuthen, au cerut regelui Ungariei, Bela al IV-lea, sa îi primeasca în tara lui. Acesta i-a primit cu bunavointa, calculând potentialul lor militar. Au fost crestinati în rit catolic si nasul de botez al lui Kuthen a fost chiar regele maghiar. Convietuirea lor alaturi de unguri a fost însa imposibila. În primul rând datorita faptului ca aveau preocupari diferite. Ungurii încep sa îi acuze pe cumani ca vitele lor le distrug semanaturile si recoltele, ca le rapesc femeile, ca autoritatile îi favorizeaza etc. Dupa mai multe interventii si discutii, Dieta maghiara s-a întrunit si a hotarât ca populatia cumana sa fie separata pe familii nobiliare care, cu oamenii lor, sa fie raspândite în toate provinciile Ungariei. Aceasta decizie a fost respinsa de Cumani, care au refuzat sa se desparta si prin urmare s-au dus cu totii în tinutul nelocuit al Ungariei. Disensiunile au încetat, dar viata lor în pustie nu era prea fericita, de vreme de unii cumani ajunsi în saracie se angajeaza, pe mai nimic, la unguri. Când lucrurile pareau linistite apar tatarii. Regele si nobilimea maghiara s-au mobilizat greu. I-au chemat si pe cumani ,care au venit cu totii „într-o inima de pe unde se aflau”. S-a raspândit însa un zvon conform caruia cumanii ar trece de partea tatarilor. Zvonul s-a dovedit ulterior fals, dar consecintele lui au fost catastrofale. În primul rând, regele Kuthen a fost arestat, ungurii s-au rasculat împotriva cumanilor si cum garda care urma sa îl însoteasca pe Kuthen la rege a intrat înnarmata, garda cumana a ripostat cu sageti. Desi ungurii spun ca nu au vrut sa îl omoare, capul lui Kuthen a fost aruncat pe fereastra multimii rasculate. Când cumanii au auzit de asasinarea regelui lor au fost descumpaniti, dar daca au fost atacati de unguri au ripostat si, trecând prin foc tot ce le iesea în cale, au parasit ungaria, trecând în Bulgaria.

Prezenta cumanilor ar fi schimbat ceva?

Cert este ca unor razboinici nomazi doar o cavalerie nomada le putea raspunde, iar singurii care stiau sa lupte cu tatarii erau cumanii. Înca de la venirea lor în Europa cumanii au dovedit ca luptau diferit de ceilalti. Atacurile lor aveau mereu elementul surpriza, fie ca atacau noaptea, fie din locuri de unde nu te asteptai. De asemenea, stapâneau tehnica învaluirii adversarilor, foloseau locurile înguste, mlastinile, simulau atacuri în alte zone, pentru ca apoi sa atace din alta parte. Ca sa nu mai spun ca ploaia de sageti pe care cumanii au abatut-o asupra cruciatilor care atacasera Imperiul Bizantin în 1204, a ramas de neuitat pentru francii care si-au pierdut atunci pe „vestitul împarat Balduin”. Cumanii luptau de pe cai, în goana, ca unii care stateau tot timpul pe cai, de acolo vorbeau, îsi mânau vitele, se odihneau si tot caii îi însoteau în mormânt.

Faptul ca erau singurii care aveau sanse împotriva tatarilor o dovedeste lupta din 1285, când atacul tatar asupra Ungariei a fost respins doar de cumani,  ramasi sa lupte alaturi de regele Ladislau al IV-lea, abandonat de nobilimea maghiara.

Între timp, Ungaria, confruntata cu o criza demografica, i-a reprimit pe cumanii care aici se vor stabili definitiv.

Anunțuri

5 comentarii »

 1. Hai cumanule,explicati originea

  Comentariu de xyz — Duminică, 6 Noiembrie 2011 @ 2:35 pm

 2. Ce se intampla sau epuizat toate subiectele interesante?Eu iti propun sa facem un top cu cei mai renumiti clejeni,din toate timpurile.

  Comentariu de xyz — Sâmbătă, 19 Noiembrie 2011 @ 9:09 am

 3. Comentariu de klézsei — Marți, 22 Noiembrie 2011 @ 12:16 pm

 4. Nu de mult discutam cu un profesor universitar despre faptul ca unii Clejeni i-si cauta originile in poporul Cuman, si intrebarea lui a fost de ce nu in Pecenegi, deoarece stim ca si ei au avut o activitate destul de importanta in Moldova si sau amestecat cu poporul cuman care ia cucerit. Cumani au preluat Moldova de la pecenegi. Oricum poporul Moldovean a fost tot timpul net superior Muntenilor, deoarece fiecare popor migrator si-a pus amprenta si in final a iesit un amestec de Iasi, Pecenegi, Cumani, Secui, Unguri, etc. .

  Pentru cei care sunt interesati: o culegere folclorica in limba Cumana- Tatal Nostru.

  Bezen attamaz kenze kikte
  szen lészen szen adon
  dösön szen küklön
  nitziengen gerde ali kikte
  bezen akomezne oknemezne
  bergezge pitbütör küngön
  ill bezen menemezne
  neszen bezde jermez
  berge utrogergene
  illme bezne algyamanna
  kutkor bezne algyamanna
  szen börsön boka csalli
  batson igye tengria.
  Ámen.

  Comentariu de Istók — Miercuri, 30 Noiembrie 2011 @ 12:09 am

 5. Noi ne consideram fiinte umane, natura insa ne considera animale si ne tot amesteca si sintetizeaza, urmarindu-si scopul ei. Eu consider ca e bine ca suntem si cumani. Ma simt mindru de stramosii mei cumani.

  Comentariu de donciu — Vineri, 27 Decembrie 2013 @ 10:27 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: