CLEJA – IERI, AZI ŞI MÂINE

Marți, 1 februarie 2011

Acuză preotul din sat că l-a bătut cu bâta

Filed under: Uncategorized — zulu @ 6:56 pm

Martin Pruteanu (51 de ani) susţine că părintele din Somuşca i-a rupt nasul şi i-a învineţit ochii fără niciun motiv. Episcopul romano-catolic de Iaşi vrea să afle adevărul din două surse: face o anchetă internă şi se roagă la Dumnezeu.

Preotul catolic Ştefan Coşa, din satul Somuşca, comuna Cleja, este acuzat de un enoriaş că l-a bătut măr cu o bâtă de baseball, lungă de 70 de centimetri, până i-a rupt nasul şi i-a învineţit ochii.

Martin Pruteanu (51 de ani) susţine că a încasat bătaia de la slujitorul bisericii pe 18 ianuarie, în timp ce se îndrepta spre serviciu. „Când am ajuns în dreptul parohiei m-am trezit cu o lovitură în spate. Apoi, preotul Coşa m-a lovit cu bâta de baseball peste faţă. Eram tot numai sânge şi vedeam în ceaţă“, a povestit Martin Pruteanu, care şi-a scos certificat medico-legal.

Omul susţine că scandalul a izbucnit de la o serie de acuze pe care preotul i le aduce de mai mult timp. „Mi-a reproşat că i-am aruncat fecale de om în curte şi că am pus cuie pe stradă ca să produc pene de cauciuc la maşini“, a mai spus bărbatul.

Taxă de 150 de lei

Şi alţi săteni susţin că preotul mai „împarte“ credinţa cu forţa. „Nişte oameni puşi de preotul Coşa m-au bătut pentru că m-am revoltat împotriva lui. M-am supărat pentru că cere o taxă la biserică de 150 de lei pe an.  Preotul Coşa e avar şi violent“, a spus Ionel Budău, sătean.

Preotul Ştefan Coşa recunoaşte că a fost scos din fire de enoriaş, însă jură că nu s-a atins de el şi este convins că totul e o înscenare.„În acea dimineaţă m-am trezit pentru că lătrau câinii foarte tare. Când am ieşit în curte am văzut nişte fecale de om şi apoi l-am zărit şi pe Pruteanu. M-am dus să stau de vorbă cu el. S-a speriat şi a luat-o la fugă. S-a împiedicat şi a căzut cu faţa de nişte dale de ciment. Aşa s-a lovit la faţă“, susţine preotul. Coşa e convins că bărbatul i-a aruncat fecalele în curte şi crede că tot el este cel care umple strada cu cuie. „Avea în mână o sacoşă cu nişte cuie pe care a scăpat-o când a fugit. Acelaşi tip de cuie au fost găsite pe stradă de mai mulţi şoferi. Acest om pune în pericol viaţa oamenilor“, a mai spus preotul.

Anchetă internă

Petru Gherghel, episcopul romano-catolic de Iaşi, a început o anchetă internă. Apelează şi la cele sfinte pentru a fi sigur că se va face dreptate. „Noi suntem credincioşi şi ne rugăm la Dumnezeu pentru ca adevărul să iasă la lumină. Nu cred că părintele este vinovat. Niciun om normal la cap, cu atât mai mult un preot, nu loveşte pe cineva“, a spus episcopul Gherghel.

Reclame

47 comentarii »

 1. O fi ea bătaia ruptă din rai, dar hai să fim serioşi, nu trebuie administrată din partea unei feţe bisericeşti. Sunt sigur că adevărul este undeva la mijloc, dar face neciste pentru o faţă bisericească să se manifeste ca un golănaş la drumul mare.

  Comentariu de zulu — Marți, 1 februarie 2011 @ 7:03 pm

 2. Nu cred ca parintele a facut acest lucru. Daca l-a facut, atunci sigur a avut un motiv serios( aruncarea fecalelor in curtea parohiei. Este un grup de PSD-isti care erau in jurul fostului paroh din Somusca, Francisc Maties, care vor in continuare sa influenteze toate deciziile in parohie. Au incercat cu manevra plecarea si revenirea dascalului, cu barfe prin sat si vorbe rautacioase la adresa preotului. Trebuie sa inteleaga ca Biserica este o institutie si preotii sunt numiti de catre episcopie, nu de puterea politica. Cum marele primar Joca nu a reusit sa si-l faca sluga pe parintele Cosa(cum a reusit cu altii) incearca toate modalitatile de a-l sicana si a-i face viata grea. Nu e de mirare pt nimeni ca toti care sunt impotriva parintelui sunt PSD-isti( Budau Ionel, Pruteanu Martin), cateii lui Joca si Peste care executa ordinele primite. Sa arunce cu fecale in curtea parohiei este o jignire adusa intregii comunitati. Cine a facut-o, ar trebui aspru pedepsit!

  Comentariu de unul din Somusca — Miercuri, 2 februarie 2011 @ 7:48 pm

  • Nu ştiu sigur ce s-a întămplat acolo şi nici nu vreau să spun că da, aşa este precum scrie în articol, dar bătaia nu este o soluţie, indiferent din care parte vine. Conflictul a existat atâta timp cât este cercetat inclusiv de biserică. De aceia avem instituţii intr-un stat. Trebuiau (dacă sunt mai mulţi) daţi pe mâna poliţiei şi a parchetului . Ce s-ar întămpla dacă fiecare şi-ar face dreptate în felul lui. Suntem totuşi în secolul 21 şi cred că trebuie să lăsăm în urmă apucăturile tribale.

   PS . Nu înţeleg de ce părintele nu montează o cameră de luat vederi pentru a monitoriza zona. Am înţeles că nu este pentru prima dată când se întămplă treaba asta cu fecalele şi cu acele cuie speciale.

   Comentariu de zulu — Miercuri, 2 februarie 2011 @ 9:05 pm

 3. Nu cred ca preotul ar acuza pe cineva pe nedrept, sa fim seriosi. Indivizii care arunca cuie pe drum intentionat ar trebui bagati in categoria TERORISTI pt ca atenteaza la viata consatenilor.

  Comentariu de adyman78 — Joi, 3 februarie 2011 @ 11:26 am

 4. S-a interesat cineva de antecedentele preotului Cosa? Probleme a avut inca din momentul sfintirii ca diacon. I-a fost amanata sfintirea intru preotie pentru un an de zile. In toate parohiile pe unde a slujit numai probleme a creat. Este o problema veche a lui din familie. In Galbeni, de unde se trage el, parintii lui este se cearta cu toti vecinii. I se spune familiei, „CAPCAUNUL”. Eu stiu ca „cine are mult mult i se va cere”. Asadar… daca parintele are mai multa pregatire lui i se cerea mai multa intelepciune, nu sa treaca la gesturi josnice. Nu mentioneaza nimeni ca a mai fost si cu camera de luat vederi pe la baruri ca sa puna oamenii la punct? Intrebati-l pe Salca Ionel din Somusca. A furat banii pe care consatenii i-au adunat pentru dascalul din sat. La fel a furat o parte din banii clopotarului. Iar cei care acuza PSD-ul sa nu uite ca prin Joca Ion s-au dat niste bani pentru termopanele de la biserica iar peotul nu a reusit sa aduca facutrile prin care sa justifice ca a folosit banii pentru destinatia oferita. Eu stiu ca orice acuza trebuie si dovedita. Cum dovedeste preotul ca enoriasul lui aruncat cu fecale in curtea parohiei sau ca a imprastiat cuie pe drum? Ce a cautat in geanta enoriasului? De unde stia ca la acea ora trece enoriasul pe drum? Si de ce in dimineata, dupa ce l-a batut pe enorias, la aproximativ un sfert de ora se indrepta spre Cleja impreuna cu Benchea Adrian (UDMR) amandoi avand bate de baseball in mana si insotiti fiind de menajera de la parohie? Si de ce, dupa toate acestea a amenintat alti doi oameni ca le va veni si lor randul? Si, pe de alta parte, de ce in Tecuci, parohie unde a “slujit” inainte de Somusca, nu sa inteles cu majoritatea familiilor? Iata cateva intrebari la care ar trebui sa raspunda inteligentul, cultivatul si sfintitul preot. Cred ca toate lucrurile acestea spun ceva despre el si nu despre cei care au avut in sfarsit curajul sa vorbeasca!!!

  Comentariu de john_bench_bc — Joi, 3 februarie 2011 @ 10:30 pm

  • Acum să nu amestecăm lucrurile. Ştiu că „cine uită greşelile trecutului riscă să le repete”, dar hai să nu căutăm nod în papură doar de dragul de a fi pe placul unei părţi. Din experienţă personală: la un moment dat şi eu am făcut prosti, chiar un şprit mai lung cu chiote şi veselie, dar asta nu înseamnă că nu m-am putut schimba şi de peste 7 ani nu am mai gustat un gram de alcool. Aşa că, aia cum că părintele e rău din tinereţe este o aberaţie a ta care nu se susţine. Chestiunile părintelui din anii seminarului/studenţiei nu ai cum să le ştii pentru că alea sunt secretele lor profesionale şi nu răzbat dincolo de pereţi şi este imoral să amesteci capra cu varza. Ceea ce faci tu este la nivel de bărfă, adică un fel de am auzit eu…bla, bla, bla.
   Aceiaşi chestiune şi cu familia lui din Galbeni. Nu le amesteca. Dacă eşti curios şi faci un search pe google şi întrebi de familia Coşa , nu ai să răzbaţi să citeşti istoria unei familii inchinate preoţiei, pentru că familia Coşa este foarte mare.
   Am fost puţin curios pe subiectul iscat şi am sunat căţiva oameni integri şi se pare că lucrurile se confirmă. Marton este un ticălos ( se pare că în acţiunile lui este influenţat de alţi ticăloşi. el fiind iepurele ) şi chestiunea cuielor şi a rahatului nu este de acum, a mai fost folosit şi-n incidenţa cu microbuzele, unde se pare că tot PSD şi boul de Joca este implicat. Că s-a ajuns mai departe, adică una din părţi să-şi facă singur dreptate, asta nu înseamnă că trebuie să amestecăm tot satul, şi dascălul,…şi banii lui, ..şi menajera, etc. Eu am auzit altceva de dascăl şi cred că am auzit bine. Şi-ar fi dat demisia că să-l „emoţioneze” pe părinte, dar preotul nu prea a stat pe gânduri şi i-ar fi aprobat imediat, ceea ce l-a descumpănit foarte tare pe dascăl, crezând că fără el nu se poate. Iar după câteva pelegrinări ici colo după bani şi văzând că se obţin cu efort şi sudoare, a bătut din nou pe la porţile parohiei. Deci cine pe cine ❓
   Văd că vorbeşti de UDMR. Păi cu ăştia ce ai frate ❓
   Reţine un aspect: Preotul unei comunităţi este ca un soldat pe front. Azi aici, mîine dincolo, dar voi rămăneţi. El este numit şi nu ales. El doar îşi face meseria spirituală şi printre altele are grijă de biserică , de cimitir , de sufletele vostre. Mâine o să vină altul…şi sigur, îi veţi găsi şi aceluia cusur. Nu suntem perfecţi, dar trebuie să ne respectăm…şi mai este un principiu foarte serios şi democratic: majoritatea are dreptate. Se pare că în sat este un curent împotriva lui Marton şi gaştii care este în spatele lui cu tot cu Joca şi nu împotriva părintelui.

   Comentariu de zulu — Vineri, 4 februarie 2011 @ 12:01 am

   • ADIO PARINTE COSA!!!!!!

    Comentariu de LIVIU — Marți, 7 februarie 2012 @ 1:17 am

  • Acela care te semnezi abc somusca, de unde ai scos minciunile pe care le scrii aici? Cum le-a furat banii? De unde stii ? Mai bine v-ati corija prietenii pe care ii sustineti aici ca sa intre in rand cu oamenii satului si sa nu aruncati cu minciuni peste tot. Du-te si pupa-l in cur pe primar pentru ca el va pune sa screti mizerii peste tot. Mai bine v-ati sterge mucii de la nas.

   Comentariu de pentru abc somusca — Vineri, 4 februarie 2011 @ 9:00 am

  • Daca nu cunosti situatia completa, sa nu vorbesti! pentru ca poti afecta o familie, si nunumai. pentru ca preotul Cosa Stefan a cerut satului intreg 20 de lei pentru dascal, deci dascalul nu este cobaiul preotului, si nici clopotarul, iar daca a cerut pentru dascal, sa nu ii puna in alta parte, pentru folos personal! iar cat priveste munca: de mic copil a fost invatat cu munca! si nu ii este frica de asa ceva!iar apartenenta politica, in biserica NU EXISTA! te rog sa iti revizuiesti cunostintele.

   Comentariu de carmina benchea — Marți, 26 aprilie 2011 @ 5:49 pm

   • Probabil că eu sunt cel urecheat 😉 Este părerea ta ❗ …cum pot avea şi eu una, formată din experienţa anilor sau din spusele altora care au fost şi sunt la curent cu acest subiect. Nimeni nu-mi poate interzice exprimarea unui punct de vedere. Cât despre lezarea demnităţii, cale lungă până acolo. N-am înţeles pe deplin la ce te referi când spui să-mi revizuiesc cunoştinţele ❗ ❗ ❗ îmi scapă ceva 😉

    Comentariu de zulu — Duminică, 1 mai 2011 @ 11:59 am

 5. cred ca toti cei care ii iau apararea lui Cosa sunt „catelusii” lui, sau poate chiar el, pentru k un om care gandeste logic si, in primul rand obiectiv, va observa cu usurinta ca un astfel de comportament din partea lui nu este altceva decat JOSNIC!!! ORICUM ATI INTOARCE SI RASTALMACI VOI SITUATIA! sunt oameni de la care te astepti sa reactioneze cu intelepciune in orice situatie, iar cand vezi ca nu o fac, dezamagirea e extra-urias de mare!!!

  Comentariu de john_bench_bc — Joi, 3 februarie 2011 @ 10:37 pm

 6. Ma adresez consatenilor mei, rugandu-i sa-si pastreze calmul, sa fie inteligenti, deoarece o asemenea situatie face rau comunitatii din Somusca. Nu cred ca parintele Cosa merita asemenea tratament. Pana la urma este preotul nostru numit de catre episcopie. Trebui sa-i dam ascultare, sa fim respectuosi, caci doar asa ne putem respecta pa noi insine. O comunitate este puternica atunci cand este unita si stie sa-si rezolve problemele fara a face prea mult tam-tam. Eu nu sunt un catolic perfect, dar ma doare ce vad acum, ca doar si eu locuiesc in Somusca. Hadeti sa lasam autoritatile sa-si faca treaba, sa respectam institutiile locale si bisericesti, ca altfel lumea va rade de noi. Sunt sigur ca exista solutii in orice situatie si se pot rezolva toate problemele. Primul pas ar fi dialogul intre parti.

  Comentariu de Emanuel Benchea — Vineri, 4 februarie 2011 @ 3:07 pm

 7. cacanar abc

  Comentariu de geo — Duminică, 13 februarie 2011 @ 9:46 pm

 8. mai abc te rezumi la 3 litere esti analfabet dute si paste oile la stana,nu esti demn sa porti trandafirii in buzunarul de la piept o sa le ai pe mormant.

  Comentariu de geo — Duminică, 13 februarie 2011 @ 9:52 pm

 9. ce se mai intampla cu parintele?? mai e in Somusca???

  Comentariu de Anonim — Marți, 15 februarie 2011 @ 4:46 pm

 10. Da,este si sper sa stea cit mai mult in Somusca,sa moara PSD-isti de ciuda.

  Comentariu de Anonim — Marți, 15 februarie 2011 @ 8:13 pm

 11. da da ,este ,si sper sa rámana án somusca pana la sfarsitul mandatulu.tu ce vrei?:
  sa plece!?
  de ce ?
  tot osa trebuiasca sa treci pe la el,sigur,,,,,,,,,!

  Comentariu de benchea.christian — Marți, 15 februarie 2011 @ 10:14 pm

 12. geo esti tare .sa moara PSD-isti

  Comentariu de benchea.christian — Marți, 15 februarie 2011 @ 10:16 pm

 13. vai de áia 4 din somusca,care sau rázvratit,vai ,,vai,,,!

  Comentariu de benchea.christian — Marți, 15 februarie 2011 @ 10:18 pm

 14. Care sunt ceilalti doi?Eu stiam de Pruteanu M. Budau Ionel.Sunt sigur ca parintele este un om cu suflet mare si-va ierta,cum Isus i-a iertat pe calaii lui.Parintele trebuie sa ramana in satul nostru ca sa demonstreze tuturor ca nu se schinba un preot dupa moftul orsicui,chiar daca este primarul PSD JOCA ION.Lupii ca sa ajunga la turma ataca pastorul.Acest Joca este lupul care a turbat ca nu poate sa subjuge pe toti.Hai sa scapam noi de el.

  Comentariu de unul din Somusca — Miercuri, 16 februarie 2011 @ 9:19 am

  • Adio Cosa Stefan)))

   Comentariu de Don — Vineri, 12 august 2016 @ 9:50 pm

 15. citind toate comentariile de mai sus, pot spune ca … am o vaga presimtire ca toate comentariile de mai sus care’l sustin pe parinte sunt de fapt scrise de unul si acelasi autor (care poate sa fie parohul sau cineva pus de el…vreun udmr-ist etc.). spun aceasta pentru ca, oameni buni, pe de o parte sunteti prea ofensivi, faceti atac la persoana, folosind un limbaj care e menit sa jicneasca si nimic altceva, si, pe de alta parte, sunteti si prea defensivi, in sensul ca prea ii luati apararea. trebie inteles faptul ca, oricat ar incerca cineva sa’l apere pe preot, un lucru e clar si de necontestat: preotul s’a aparat intr’un mod salbatic, animalic, intr’un fel in care acele fiinte care se numesc OAMENI nu reactioneaza. ca a avut motiv sau nu, nici nu mai conteaza, pentru ca, ca un slujitor al lui dumnezeu ce e, ar fi trebuit sa gaseasca o modalitate pasnica pentru a rezolva situatia. iar voi cei care va considerati „prietenii” lui, nu uitati ca: UN PRIETEN ADEVARAT ESTE ACELA CARE ARE CURAJUL SA’I ATRAGA ATENTIA CELUILALT CAND GRESESTE, SA’L READUCA PE CALEA CEA DREAPTA, nu sa’i dea dreptate si atunci cand greseste sau… sa fie un lingusitor…

  Comentariu de john_bench_bc — Sâmbătă, 5 martie 2011 @ 6:31 pm

 16. si incetati fratilor cu toate amenintarile astea’ de genul „vai de áia 4 din somusca,care sau rázvratit,vai ,,vai,,,!” ca nimeni nu e dumnezeu pe lumea asta. nicio fiinta omeneasca de pe pamantul acesta nu are dreptul de a judeca, de a pedepsi, si cu atat mai putin de a ameninta, decat insusi Dumnezeu!!!! sa nu uitati!!!!!!!!!!! pana la urma el stie adevarul si daca va considerati atat de atotputernici, nu uitati ca un sfarsit ne asteapta pe toti, iar atunci „vai si amar” de ipocriti, de mincinosi. dumnezeu are masura lui pentru ei…iar eu am mare incredere in asta!

  Comentariu de john_bench_bc — Sâmbătă, 5 martie 2011 @ 6:38 pm

 17. eu o sa dau o parere sincera: cred ca preotul acesta a fost un fel de pedeapsa, sau poate chiar un blestem asupra satului nostru. ma rog, e o parere personala si nu o luati ca pe un atac! pana la urma traim intr-o societate in care fiecare isi poate exprima liber opinia, nu?
  probabil ca asta se trage de la faptul ca el a venit in somusca cu preconceptia ca: vin la taranii istia prosti, intr-un sat uitat de lume; ii prostesc cum vreau eu (asta in ceea ce priveste activitatea lui administrativa, pentru ca, in ce priveste felul in care savarseste sf. liturghie – strict ora aceea de slujba – sa zicem ca e ok, nu am neaparat ceva de comentat). omu, fie el taran, cu doua clase, sau ce o fi, e tot om si nu trebuie profitat de asta pentru a-l prosti. e destul de posibil sa aiba intelepciunea vietii, si asta e mai valoroasa decat orice diploma; pentru ca la ce folos o doploma daca ai „0” principi morale? asta este. daca vrei respect, ofera-l mai intai! iar daca ai un statut social care iti impune o anumita conduita,pentru ca ea devine un exemplu pentru ceilalti, fi demn de statutul/functia/vocatia pe care o ai si poarta’te ca atare! este chiar atat de simplu

  Comentariu de john_bench_bc — Sâmbătă, 5 martie 2011 @ 6:59 pm

 18. stiti cum se spune: un soldat trebuie sa fie demn de haina pe care o poarta, dand dovada de curaj, putere, dar si ONOARE.

  Comentariu de john_bench_bc — Sâmbătă, 5 martie 2011 @ 7:03 pm

 19. Afrodita si Igor.Nu va inteleg ce mai aveti cu parintele?Dupa cate stiu problema sa transat intre parti, au ajuns la o intelegere.Sunteti rai,foarte rai,sa va ierte Dumnezeu ,daca as afla cine sunteti va-s da,ca sa va saturati jigodi PSD-iste,ca numai voi sunteti interesati sa plece parintele.

  Comentariu de xyz — Sâmbătă, 5 martie 2011 @ 9:06 pm

  • INAINTATI IN LARG CU PARINTELE TRAIASCA PSD CU STIMA.

   Comentariu de ADRIAN — Marți, 7 februarie 2012 @ 1:21 am

   • Da domnule Pruteanu Marius, poţi iubi ce doreşti, dar nu văd de ce îi spui părintelui Adio ❗ Şi… nu înţeleg de ce te ascunzi sub nume fals ❗ Când eşti Adrian , când eşti Liviu 😉 …dacă eşti mascul, asumă-ţi prenumele în care ai fost botezat 😡

    Comentariu de zulu — Marți, 7 februarie 2012 @ 8:33 pm

 20. bah igor si afrodita k sunteţi aceeaşsi. se simte de la o posta k esti preot, şi înkă catolic.
  sa-ţi fie rusinik de comportare. te ştiu broscarule :))

  Comentariu de gratzy — Duminică, 6 martie 2011 @ 12:54 am

  • @gratzy
   Astăzi având timp mai mult la dispoziţie m-am dedicat netului 😉 şi prin urmare am intrat în „burta” wordpressului să văd evoluţia comentariilor, locul de provenienţă e-mail, ip etc ! Nu mare mi-a fost mirarea să descopăr prin convertirea unei obţiuni pe care mi-o oferă WordPress , că de fapt m-am „războit” cu tatăl şi cu fiica, care la acel moment se semna pavel, abc somusca, igor, afrodita…şi totodată să-ţi atrag ţie atenţia că, te-ai înşelat privind partea a doua a comentariului …nu este preot !

   Comentariu de Valentin Zulu — Duminică, 25 septembrie 2011 @ 8:12 pm

 21. Gratzy crezi ca igor si afrodita sunt preotul/bucatareasa care au plecat din Somusca?Se cam potriveste descrierii.

  Comentariu de xyz — Duminică, 6 martie 2011 @ 8:04 am

 22. LASATI-L IN PACE PE TATAL MEU!!!!!!!!!!!!!!!!!! M-am săturat de ipocrizie şi de cei care răstâlmăcesc realitatea pentru a o transforma în favoarea lor!
  D-le „zulu”, adevarul îl poate şti numai părintele, dascălul şi Dumnezeu. Ceea ce este însa adevarat este că părintele mi-a oferit într-adevăr o lecţie de viaţa: aceea că uneori oamenii sunt gata să calce în picioare, să calomnieze şi să sfâşie demnitatea altora pentru a-şi curăţa propria demnitate. Este o realitate pe care nu o cunoscusem pâna atunci…probabil pentru că sunt prea mică… şi vă spun că dezamagirea pe care am simţit-o atunci nu o va putea vindeca nimeni. Părintele a predicat astazi foarte frumos în Biserică că „credinţa fara fapte e moarta”; a mai spus că „a face voinţa lui Dumnezeu este darul cel mai de preţ pe care îl poate face un om, este răspunsul său la iubirea lui Dumnezeu”. Dar eu mă întreb, chiar este convins că voinţa lui Dumnezeu a fost aceea de a-l bate pe omul acela? Era aceasta modalitatea prin care Dumnezeu ar fi vrut ca el să rezolve situaţia? Trebuie luat in consideraţie faptul că acest mod al său de a reacţiona are consecinţe mult mai grave in conştiinţa oamenilor, in viaţa lor spirituală; oameni deznădăjduiţi care se intreabă dacă mai are rost să aibă încredere, oameni care sunt scandalizaţi. Cine oare mai poate reda încrederea, siguranţa? Oare principala misiune a unui preot nu este aceea de a uni oamenii în credinţă, în loc să-i dezbine, să-i înpartă „in doua cete”? Atât de multe întrebări care vor ramâne fără raspuns. Nu mai fiţi superficiali şi nu mai judecaţi după aparenţe.

  Comentariu de carmina benchea — Duminică, 6 martie 2011 @ 2:31 pm

  • @carmina benchea
   Mi-ar fi foarte simplu să-ţi răspund aşa: copiii (tinerii) nu au nici o vină pentru nesăbuinţa de care dau dovadă taţii(adulţii).
   Se pare că n-ai înţeles. Tatăl tău a intrat în discuţie colateral şi faptele scrise mai sus sunt afirmaţiile unor consăteni din Somuşca. Nu am făcut decât să redau, aproape integral cuvintele auzite de la x persoane. Ştii proverbul: nu există fum fără foc ❗ Si încă ceva important pentru o tănâră care crede în naivitate ei: adevărurile sunt relative. Fiecare are propriul adevăr.
   Vorbeşti frumos după care arunci cu piatra în baltă. De unde ştii că părintele la bătut pe Marton. Ai auzit, nu ❓ ❗ În cazul tău vrei să funcţioneze prezumţia: crede şi nu cerceta ❗ . Tocmai, dacă citeşti comentariile mele din preambul ai să vezi că sunt împotriva coerciţiilor de orice fel. Dreptate materială şi morală o face justiţia şi autorităţile statului , iar pe cea spirituală o face biserica prin reprezentaţii ei, preoţii… Este o vorbă în popor care spune : satul este condus de popă, primar şi învăţător …chiar dacă între timp am evoluat.

   Comentariu de zulu — Duminică, 6 martie 2011 @ 5:32 pm

   • nu cred in dreptatea oamenilor! ea este relativa, asa cum este si adevarul in perceptia lor. pentru ca sa fii judecator ai nevoie de o calitate pe care numai Dumnezeu o are: atotcunoasterea. omul, pe de alta parte este naiv. fie el adult sau copil, poate fi ademenit de un altul care are capacitatea de a persuada usor, de a convinge pe cineva de ceva, chiar daca acest „ceva” este total nefondat. asta se intampla de cele mai multe ori in ziua de azi. multumesc pentru remarcile facute, dar imi pastrez parerea. nu puteti afirma nimic despre tatal meu atata vreme cat nu il cunoasteti. tot ceea ce a facut dansul a fost sa „sparga” acel tipar al oamenilor care sunt nevoiti sa afirme ca laptele e negru numai pentru ca asa le impune un superior. si care a fost rezultatul? a fost tarat in noroi in cel mai josnic mod posibil. asta este. viata e amara, dar e vina noastra ca nu adaugam zahar…
    sa ne auzim cu bine!

    Comentariu de Carmina Benchea — Duminică, 6 martie 2011 @ 6:20 pm

 23. Şi încă un lucru: cerul ştie ca, în primul rând, tata s-a dus singur in Iaşi si şi-a cerut cartea de muncă. NU A CERUT APROBAREA NIMANUI!!! Doar celor de la Iaşi. Iar apoi, în nici un caz nu s-a dus el să ceară reangajarea, dar parintele, în persoană şi prin intermediari, i-a cerut asta. Dacă tot vă consideraţi atoatecunoscător, cum de vă scapa acest amanunt? Si dacă e să nu mai recunoască parintele, nu-i nimic, a mai facut-o şi altă dată. De fapt, nici nu-mi mai pasă ce faceţi, ce credeţi, ce inventaţi. Cineva a spus odată că suntem un sat de oameni răi. A avut dreptate. Orgolii peste orgolii care demonstrează acest lucru. Am pus mai jos un poem scris de Maica Teresa şi gravat pe zidul Casei de copii din Calcuta. El poate da putere în momente în care viaţa pare mult prea nedreapta. Vă invit să-l citiţi şi să meditaţi. Chiar şi părintetele il poate lua ca pe un “nota bene!”, dacă va citi aceste comentarii:

  Oamenii sunt adesea neînţelegători, iraţionali şi egoişti…Iartă-i oricum!
  Dacă eşti bun, oamenii te pot acuza de egoism şi intenţii ascunse…Fii bun oricum!
  Dacă ai succes, poţi câştiga prieteni falşi şi duşmani adevăraţi…Caută succesul oricum!
  Dacă eşti cinstit şi sincer, oamenii te pot înşela…Fii cinstit şi sincer oricum!
  Ceea ce construieşti în ani, alţii pot dărâma într-o zi…Construieşte oricum!
  Binele pe care îl faci azi, oamenii îl vor uita maine…Fă bine oricum!
  Dă-i lumii tot ce ai mai bun şi poate nu va fi niciodată de ajuns… Dă-i lumii tot ce ai mai bun oricum!
  La urma urmei este între tine şi Dumnezeu… N-a fost niciodată între tine şi ei, oricum!

  Comentariu de Carmina Benchea — Duminică, 6 martie 2011 @ 2:32 pm

  • Vezi tu, cartea de muncă nu o retragi după cum vrei, trebuie să existe un motiv, chiar şi o demisie, care chiar dacă este o manifestare unilaterală de voinţă a persoanei în cadrul unui contract de muncă, trebuie aprobată în termenul specificat de lege, sediul materiei în 53/2003.

   Comentariu de zulu — Duminică, 6 martie 2011 @ 5:38 pm

   • D-le Valentin, eu inteleg ca doriti sa fiti obiectiv, dar atunci cand afirmati ca ‘[dascalul]Şi-ar fi dat demisia că să-l “emoţioneze” pe părinte, dar preotul nu prea a stat pe gând şi i-ar fi aprobat imediat, ceea ce l-a descumpănit foarte tare pe dascăl, crezând că fără el nu se poate. Iar după câteva pelegrinări ici colo după bani şi văzând că se obţin cu efort şi sudoare, a bătut din nou pe la porţile parohiei.”, imi dati o alta impresie, sincer.nu va mai rezimati numai la ce auziti de la unul s de la altu. cel mai bine, pentru a va face o parere clara, ar fi bine sa consultati cele doua parti, respectiv parintele si dascalul. v-am spus, ceea ce s-a intamplat cu adevarat o stiu doar ei si Dumnezeu.

    Comentariu de Carmina Benchea — Duminică, 6 martie 2011 @ 6:37 pm

   • Aşa cum am afirmat anterior, am redat aproape integral spusele unor persoane cu credibilitate de la voi din comunitate. Reiterez idee că, acţiunile şi inacţiunile umane sunt de multe ori călăuzite de emoţional. Am trecut prin această fază, cred că oricare dintre noi are acea doză de „nebunie” şi crede că este de neînlocuit, dar că, finalul este de multe ori „tragico-comic”.
    Apropo…de ce tatăl tău nu s-a explicat până acum, dacă dorea cu orice chip s-o facă ❓ . Putea folosi chiar şi această „tribună”…cel puţin îşi exprima punctul lui de vedere şi lăsa la latitudinea cititorilor să judece.
    Mi-aş dori să nu fii idealistă şi să crezi că vei găsi dreptate pe pămât ❗

    Comentariu de zulu — Duminică, 6 martie 2011 @ 7:02 pm

   • tatalui meu nu considera tocmai adecvata dezbaterea aceasta publica a unei parti din viata persoala pana la urma. de fapt m-a sfatuit si pe mine sa nu intervin cu nimic, dar nu m-am putut abtine. intr-adevar sunt lucruri pe care oamenii ar trebui sa le stie, sa cunoasca si punctul lui de vedere. dar aceasta e decizia lui. de explicat, a explicat celor care au autoritate in acest caz, respectiv superiorii lui (si ai parintelui, in acelasi timp) si pot spune ca a fost multumit de felul in care acestia privesc situatia. este de ajuns, pentru ca, pana la urma, nu avem niciun interes in a face rau cuiva, in a critica etc. de fapt, vreau ca aceasta sa fie si ultima mea interventie. stiti cum e, trebuie sa invatam sa mai fim si indiferenti, pentru ca, daca nu, riscam sa ne inecam in propriile lacrimi.
    o seara buna!

    Comentariu de Carmina Benchea — Duminică, 6 martie 2011 @ 7:39 pm

   • Plăcerea a fost de partea mea. Mă bucur când văd coerenţă în exprimare la tinerii din satul meu natal. Mă bucur în acelaşi timp că ţi-ai deschis sufletul şi ţi-ai exprimat opinia vis-a vis de cele afirmate şi puse în cârca tatălui tău. Poate voi discuta şi cu el personal dacă timpul în va permite la proxima vizită în comunitate. Să auzim numai de bine …

    Comentariu de zulu — Duminică, 6 martie 2011 @ 7:56 pm

 24. Mă aştept ca după ce am spus toate lucrurile acestea să fiu asaltată cu tot felul de comentarii jicnitoare… am observat că aceasta este modalitatea în care unii dintre voi se apără… poate că nu pot mai mult… Dar nu-i nimic. Felul în care reactionam spune multe noi, până la urmă. Isus a fost scuipat pentru adevăr. Eu sunt mulţumită că nu am încercat deloc să învelesc otravă în foiţă de aur, mi-am arătat identitatea şi astfel mi-am asumat ceea ce am spus.
  Oh, chiar dacă ar mai fi atât de multe de spus, mă opresc aici.
  Mulţimesc!

  Comentariu de Carmina Benchea — Duminică, 6 martie 2011 @ 2:33 pm

  • Nu te sfii …Aici eşti în ograda mea şi orice comentariu care jigneşte poate fi oprit prin moderare. Nu încurajez acest mod de manifestare. Fac o delimitare clară între viaţa privată a persoanei, dreptul la opinie şi manifestarea politică.
   Iar ca identitate divulgată au ba, fiecare are libertatea de a alege. Eu sunt cunoscut de către bloggerii din sat sub diverse nickuri: ilav, zulu, blitz09, pentru comunitatea din Cleja, deoarece am şi altele pentru altă zonă de responsabilitate. Nu mi-am făcut un „fetis” din asta şi nici nu mă ascund, iar ei ştiu că mă numesc Valentin Ciuraru.

   Comentariu de zulu — Duminică, 6 martie 2011 @ 5:43 pm

 25. mai precizez ca nu ii doresc deloc raul parintelui. sa aiba parte de tot binele din lume, dar sa realizeze ca a gresit acolo unde a gresit, sa-i para rau si sa nu mai faca NICIODATA PE NIMENI sa sufere. are un dar minunat pe care nu-l are oricine…este pacat sa il iroseasca asa. pentru ca el poate castiga de partea lui tot satul, toata tara si chiar toata lumea daca vrea, insa un lucru e sugur: Dumnezeu e sus. pe el il castigam doar prin fapte reale, nu prin iluzii.
  o zi buna!

  Comentariu de Carmina Benchea — Duminică, 6 martie 2011 @ 2:48 pm

  • Menţionez: nu-l cunosc pe preot şi nu cred că am avut ocazia să-l cunosc. Probabil a fost la liturghie de hramul bisericii din Cleja, când am fost acasă, dar n-am reuşit să-l zăresc din cauza mulţimii şi a înghesuielii.

   Comentariu de zulu — Duminică, 6 martie 2011 @ 5:50 pm

 26. Este laudabil ca incerci sa-ti aperi tatal,dar nu uita ca nu ese fum fara foc.In ultima perioda poate a fost criticat si pe nedrept dar nu uita ca el a inceput.A crezut ca fara el nu se poate,incepand acel joc cu plecatul si venitul inapoi in dascalie.Nu la obligat nimeni sa intre in politica{PSD},sa accepte sfaturile lui Joca.Orce sar spune ultimul eveniment din Somusca este o metoda de a forta plecarea parintelui,nu il acuz pe tatal tau de nimic,dar unii PSD-isti au lucrat la comanda lui Joca,vinovatul moral al acelor fapte.D-ra vad ca vrei ca parintele sa recunoasca ca a gresit.OK De ce?De ce intrebi acum dupa ce lucrurile se asezasera cat de cat?De ce nu intrebi daca sicanele focute parintelui{aruncatul de fecale in curtea parohiei,etc} sunt adevarate?De ce parintele care a plecat este bun si actualul nu?Nu crezi ca esti folosita de altii care vazand ca nu le-a iesit calculele vor sa readuca in actualitate ultimele evenimente.Vrem sau nu ,ne place sau nu, trebuie sa raspundem la aceste intrebari.Te cunosc personal si nu ta acuz de nimic,chiar te felicit ptr.realizarile la invatatura,dar in viata perfectiunea nu exista .Iti doresc tot binele din lume.

  Comentariu de unicul — Luni, 7 martie 2011 @ 1:00 pm

  • Analfabeti mai sunteti uni,pupatil in cur pe cosa))))

   Comentariu de Don — Vineri, 12 august 2016 @ 9:45 pm

   • Adio Cosa Stefan)))

    Comentariu de Don — Vineri, 12 august 2016 @ 9:59 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: