CLEJA – IERI, AZI ŞI MÂINE

Joi, 17 Iunie 2010

La români, munca e o artă. N-o atingeţi.

Filed under: Uncategorized — zulu @ 9:21 am

[y

Nu trebuie să fii foarte atent la televizor ca să înţelegi că sindicatele ameninţă cu greva generală. În orice ţară sănătoasă la cap, locuită de un popor sănătos la cap, aceste cuvinte ar creea mari frisoane pe spinarea oamenilor.

În România nu.

De ce oare? Păi era şocant dacă sindicatele ameninţau: „Din data de … trecem la muncă”. Îîîî, cum sună …. asta da ameninţare. Românul când nu e în concediu legal, e în concediu medical, în concediu fără plată, e în zi liberă legal, ori într-un week-end prelungit, e  la protest, ori în grevă, ori dracu mai ştie pe unde. La muncă nu. Se spune că munca nu face rău nimănui, dar parcă poţi să ştii? De ce să rişti?

Dimineaţa când îl vezi pe român, mergând pe stradă cu ochii cârpiţi de somn, dacă-l întrebi unde se duce, îţi va spune fără ezitare: la servici’. Da, la servici’, nu la muncă.

De fapt, a merge la muncă, ar însemna a face ceva, dar dacă vei întreba unde are serviciul îţi va spune că la stat. Păi e logic, dacă ai servici’ la stat, stai. Stai de vorbă, stai la cafea, stai la televizor, stai pe scaun ori fotoliu conform funcţiei,  dar stai.

Ei bine, statul la stat, se poate vedea foarte pregnant în administraţie. Există o lege a evoluţiei care spune că funcţia crează/dezvoltă organul. Deci, dacă funcţia de a sta la stat înseamnă  să se stea pe ceva, să se şadă adică, atunci organul se dezvoltă.

Dacă te uiţi la doamnele care stau la stat, constaţi că acestea au poponeaţa direct proporţională ca volum cu numărul de ani de şezut pe scaun. Poponeaţa unei doamne care se apropie de pensie, e de vreo trei ori mai bine dezvoltată decât a unei tinere nou angajate, lucru care se poate vedea şi pe statul de plată.

Bine, legat de statul de plată, nu toată lumea e mulţumită. Unii spun pe la diferite proteste: „Păi se poate ca după 40 de ani de servici’ să am doar x lei? Păi am copii, am datorii la bancă, am…, am …, am…”. Dacă nu le-ar avea, normal că n-ar avea ce face cu banii. S-ar putea crede că românului nu îi e dragă munca,că nu-i place, sau că nu poate munci. Poate, dar în străinătate, ori după servici’. Dacă unuia i se pune pata şi îl apucă damblaua cu munca, în jurul lui se aud murmure de uimire şi şoapte dezaprobatoare: „Ăsta s-a ţicnit”.

Chiar aşa, e o adevărată blasfemie ca, dacă ai servici’ la stat să munceşti. Păi dacă e stat, stai, că de-aia eşti plătit. Totuşi, unii se duc în strainătate. Acolo muncesc de se miră până şi străinii. Dar asta e din alt film.

Românul s-a născut artist. Acesta e un mare adevăr. Până şi munca o înţelege ca pe o operă de artă. Îi place să o privească, dar nu o atinge. Să nu se strice.

Păi de-aia zic, în România nu greva generală e văzută ca o lovitură. Munca ar fi ceva straniu şi ar fi percepută ca ceva potenţial agresiv. Nemunca e cotidianul .

Şi pentru că îmi plac imaginile din Cleja surprinse de adyman78, le mai adaug odată 😉 

Anunțuri

4 comentarii »

 1. da….poze din 2005

  Comentariu de hgewauy — Miercuri, 6 Aprilie 2011 @ 10:43 pm

 2. sa va mai descretzitzi fruncile oleak 🙂

  Comentariu de gratzy — Marți, 5 Iulie 2011 @ 5:40 pm

  • iată şi altă versiune 😉

   Comentariu de zulu — Miercuri, 6 Iulie 2011 @ 6:51 pm

  • aici e singura data ca ii dau dreptate lui hitler… 🙂

   Comentariu de ...... — Miercuri, 6 Iulie 2011 @ 10:24 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: